Viktor Axelsen forbereder sig mentalt til sit første OL
Den 11. august serves den olympiske badmintonturnering i gang i det imponerende Riocentro i Rio de Janeiro. Et af Danmarks store medaljehåb i turneringen er den 22-årige OL-debutant Viktor Axelsen. Skal den unge verdensstjernes semifinaleseedning veksles til en olympisk medalje i herresingle, kræver det imidlertid, at han rammer sit absolutte topniveau – ikke bare spillemæssigt, men i høj grad også mentalt. Derfor har Viktor Axelsen og hans personlige mentaltræner lagt en detaljeret strategi for både perioden før, under og efter OL i Rio.
Da Viktor Axelsen for små tre år siden indledte sit tætte samarbejde med mentaltræner Carsten Oldengaard, var det langsigtede mål at blive en mere komplet atlet og i højere grad kunne holde fokus på de rigtige ting under en kamp. Dengang var Viktor Axelsen nr. 25 på verdensranglisten og kæmpede hårdt for at rykke den ene plads frem, der ville sikre ham en plads ved det individuelle VM i Danmark i 2014.
Missionen lykkedes, og Viktor Axelsen imponerede endda hele badmintonverdenen ved at vinde VM-bronze på hjemmebanen i Ballerup Arena. Et resultat, han blandt andet tilskrev sit intensive arbejde med de mentale aspekter og det faktum, at han under hele turneringen havde haft en tæt sparring med Carsten Oldengaard i sine forberedelser op til hver kamp.
Uvant konkurrencemiljø
Siden VM-bronzemedaljen er det kun gået én vej med Viktor Axelsens badmintonkarriere. I løbet af de seneste to år er han således rykket op til sin nuværende placering som nummer 4 på verdensranglisten, og undervejs har han stået i flere finaler i verdens allerstørste turneringer. Senest kulminerede succesen med en titel som europamester i herresingle efter finalesejr over landsmanden Jan Ø. Jørgensen – og ikke mindst den historiske Thomas Cup-triumf, hvor Viktor Axelsen som 1. single i samtlige holdkampe gik forrest på vejen mod VM-guldet.
Nu handler det så om den olympiske debut i Rio. En turnering, som Viktor Axelsen er meget afklaret med kommer til at byde på en lang række uvante udfordringer.
– Selvom jeg allerede har deltaget i rigtig mange store turneringer og efterhånden har godt styr på, hvordan jeg optimerer tingene både på og uden for banen, er et OL bare noget fuldkommen andet, siger Viktor Axelsen og uddyber. – Under de olympiske lege vil jeg skulle forholde mig til rigtig mange ting og situationer, som det er svært at forberede sig på. Alene det at skulle bo i den olympiske by sammen med hundredvis af andre atleter fra alle mulige sportsgrene bliver nyt og anderledes, ligesom jeg skal forholde mig til transporten frem og tilbage til badmintonarenaen, fællesspisning i den olympiske by, søvn, restitution imellem kampene og hele det sociale aspekt i forhold til de andre danske atleter.
Han lægger ikke skjul på, at det er med enorm glæde og store forventninger til den olympiske oplevelse, at han tæller ned til afrejsen fra Danmark i starten af august.
– Alle, der har været til et OL, fortæller, at det er og bliver det største, du kan prøve som sportsudøver. Men som ambitiøs topatlet siger det også sig selv, at jeg gerne vil komme hjem med både en oplevelse for livet og et godt resultat. Og det er derfor, at jeg som en vigtig brik i min minutiøse forberedelse op til legene har lagt en mental strategi sammen med Carsten Oldengaard, fortæller Viktor Axelsen.
Vigtige erfaringer frem mod OL i 2020
Et vigtigt element i Viktor Axelsens mentale strategi handler ifølge mentaltræner Carsten Oldengaard om at indsamle data, som skal bruges målrettet i forberedelserne frem mod de olympiske lege i Tokyo om fire år.
– Man siger ofte, at det tager et OL at vinde et OL, fastslår mentaltræneren. Han forklarer, at de mange uvante stressfaktorer, man som debutant bliver udsat for under et OL, gør det til en næsten umenneskelig opgave at bevare fokus og toppræstere i konkurrencerne gennem en hel olympisk turnering. Så selvom både han selv og Viktor Axelsen naturligvis tror på et godt resultat allerede i Rio, er de også helt afklarede med, at et af de allervigtigste udbytter af legene i Brasilien meget vel kan blive de mange erfaringer, Viktor gør sig op til, under og efter de ni konkurrencedage i Riocentro.
Carsten Oldengaard fortæller, at han sammen med Viktor har etableret en struktur med blandt andet dagbog og forskellige skemaer, der sikrer, at Viktor og han selv får registreret så mange data som muligt omkring både praktiske ting, Viktors reaktioner på forskellige situationer og den mentale præstationsevne omkring selve kampene.
– Efter OL i Rio sætter vi os ned og analyserer på de mange data og input, og det vil forhåbentlig give os et godt afsæt for at rette blikket fire år frem, så Viktor får de bedst mulige forudsætninger for at skabe et topresultat ved OL i Tokyo, siger Carsten Oldengaard.
Kvalificeret træning
Ud over det langsigtede fokus og indsamlingen af værdifuld viden frem mod Tokyo om fire år arbejder Viktor Axelsen og Carsten Oldengaard i de kommende uger med et mentalt tema, som den personlige mentaltræner kalder ”kvalificeret træning”. Det handler blandt andet om at finde den rigtige rytme og balance mellem haltræning, fysisk træning, forebyggende behandling, restitution og søvn. Og så handler det ifølge Carsten Oldengaard i høj grad også om at skabe glæde i den hårde træningsperiode op til OL, samtidig med at Viktor formår at holde fokus på de vigtigste ting i perioden op til legene.
– Hvis jeg skal fastholde min udvikling og stå så skarpt som overhovedet muligt under OL, er det helt afgørende, at jeg kan håndtere presset og den stress og de smerter, der ikke kan undgå at blive en del af mit liv i de kommende uger, siger Viktor Axelsen med et stålsat blik, der ikke efterlader nogen tvivl om, at den 22-årige verdensstjerne er indstillet på at gå all in og mere til i jagten på succes ved sine første olympiske lege.