Nyheder

Mentaltrænerens refleksioner over 2015

Så er 2015 overstået og mentaltræner Carsten Oldengaard gør sig nogle refleksioner over året der er gået. Han tager afsæt i en række spørgsmål.

Hvilke tendenser ser du ift. det mentale område?

Jeg oplever, at de fleste klubber, trænere og udøvere har forstået, at mental træning er et område, man bør arbejde med i et udviklingsperspektiv. Det vil sige, det skal der arbejdes med løbende under den daglige træning. Altså at det ikke kun er, når udøveren eller holdet er i krise, at mentaltræning er nødvendigt.

Jeg oplever også, at flere og flere udøvere og klubber er interesseret i at få en mentaltræner tilknyttet. Jeg har for eksempel i år været nødsaget til at sige "nej" til henvendelser. Det rammer mig ret meget, fordi jeg har et stort ønske om at stætte, hjælpe og udvikle de, der vil udvikles.
Derudover ser jeg også en tendens, at pigerne er ved at overhale drengene i deres tilgang til deres sport og deres seriøsitet vedr. deres sport. De er simpelthen bedre til træne, arbejde målrettet samt opføre sig hensigtsmæssigt og tage beslutninger til gavn for dem selv.

Hvilke udfordringer er der i forhold til at få mentaltræning endnu mere implementeret i de daglige træninger?

Lige pt. synes jeg primært, det er økonomien, der spænder ben for at få tilknyttet mentaltrænere, så de bliver en del af den daglige træning.
Måske er en af udfordringerne også selve sparringen ml. træner og mentaltræner. For få mentaltrænere ved noget om sportens verden, de krav og forventninger der er, hvordan strukturen og organiseringen er, pengestrømme, ansættelsesforhold osv. og har dermed svært ved at få et optimalt samarbejde med træneren. Mentaltræneren skal forstå sin rolle ift. udøvere, træner og klub samt andre samarbejdspartnere eks. forældre, sponsorer, landshold, forbund etc.

Hvilke bekymringer har du pt?

Jeg er bekymret for den mentale belastning udøverne er under ift. den øgede rekruttering af talenter i en yngre og yngre alder i kombination med at jeg oplever, at en voksen elitær-tilgang og -struktur bliver lagt ned over børne- og ungdomsårgange. Jeg har tidligere skrevet en lille artikel om dette. (du kan læse den her).

Hvad har du af ønsker til fremtiden?

Jeg har et brændende ønske om, at flere børn og unge sportsudøvere får muligheden for at blive klædt endnu bedre mentalt på. En af mine næste træk er udgivelsen af en bog om mentale basisværktøjer først i det nye år. Jeg drømmer om, at den kan være med til at få endnu flere udøvere, trænere, klubber, forbund til at have endnu mere fokus på det mentale område. De må også gerne tilknytte mig i jagten på at få mentaltræning ind i de daglige træninger, afslutter mentaltræneren med et smil på læben.

Fakta om 2015:
Mentaltræner Carsten Oldengaard har i 2015 samarbejdet med udøvere og hold, hvor deres arbejde, træning samt mentale arbejde her taget gode resultater med sig. Her er et udpluk:
- 5 DM guldmedaljer til 5 forskellige udøvere fra forskellige sportsgrene.
- 1 ungdoms EM-Bronze.
- 1 ungdoms VM-Bronze.
- 1 nordisk mesterskab.
- 2 udøvere på senior-niveau deltog ved EM, VM.
- 2 udøvere tog sig 4 x 1. pladser i store internationale turneringer.

Hertil kommer en masse personlig rekorder. Blandt andet har badmintonspilleren Viktor Axelsen været nr. 5 på verdensranglisten i år.

Få et lille glimt af mentaltræner Carsten Oldengaards arbejde med badmintonspilleren Viktor Axelsen under Denmark Open 2015 - tryk her.